Mikä Ihmeen Otsoni?

Olet ehkä kuullut otsonikerroksesta ja ehkä siitäkin, että ukkosen jälkeen esiintyy hetken otsonia ilmassa. Juuri samasta aineesta puhutaan otsonoinnissa. Siinä tämä ihmeaine valjastetaan toimimaan tarkkaan kohdistetusti siinä missä halutaan.

Ilma, jota hengitämme koostuu noin 21% hapesta, loppuosa on typpeä ja pieniä määriä muita kaasuja. Happi on ilmassa kahden happiatomin molekyyli (O2). Happi esiintyy siis ilmassa luonnollisesti kahden atomin pareina. Happi hapettaa muita aineita yhdistymällä niihin. Kun hengitämme, saamme happea, joka kulkeutuu keuhkoista veren mukana lihaksiin, joissa se hapettaa tai tavallaan polttaa hiiltä. Syntyy hiilidioksidia (CO2), jossa yksi hiiliatomi sitoutuu kahteen happiatomiin. Tätä molekyyliä hengitämme ulos. Happi on siis melko tehokas aine jo O2-muodossa.

Otsoni on hapen toinen olomuoto. Se koostuu kolmesta happiatomista eli on muotoa O3. O3 eli otsoni on äärimmäisen hapettavaa ainetta. Jopa niin hapettavaa, että se ei säily tässä muodossa kauan, vaan etsiytyy lähimpään toiseen aineeseen, jota se voisi hapettaa eli polttaa. Kloori on toinen erittäin voimakkaasti hapettava aine. Otsoni on kuitenkin sitä voimakkaampi mutta silti turvallisempi hapettaja. Siksi lähes kaikki uimahallit käyttävätkin nykyään otsonia veden puhdistamisessa kloorin sijaan. Se on tehokkaampaa ja turvallisempaa. Itse asiassa otsoni on niin epävakaa molekyyli, että se pyrkii hajoamaan itsestään normaaliksi hapeksi parissa tunnissa huoneen lämmössä.

Luonnossa otsonia syntyy kahdella tavalla. Ilmakehän ulkoreunalla on ns. otsonikerros. Se on ohut kerros otsonia, joka syntyy auringon UV-säteilyn vaikutuksesta normaalista hapesta. Samalla se sieppaa vaarallista UV-säteilyä. Nerokasta, miten luonto hoitaa tämän suojamekanismin.
Toinen luonnon tapa on salamoinnin yhdeydessä syntyvä otsoni. Salama halkaisee ilmassa olevaa happea (O2) siten, että irtonaiset happiatomit heti liittyvät yhteen hapen kanssa. Jos ei vapaata yhsittäistä happiatomia ole saatavilla (O), vieressä oleva (O2) kelpaa paremman puutteessa. Näin syntyy O3 eli otsoni. Olet varmaan huomannut, miten ukkosen aikana ilmassa on palanutta käryä. Se on otsonia, jota silloin haistat. Jo puolen tunnin kuluttua ukkosesta huomaat, että ilma tuoksuu hyvin raikkaalta ja otsonin hajua ei enää ole. Se mikä siinä välissä tapahtui oli, että otsoni tuhosi ilmassa olevat epäpuhtaudet ja neutraloi hajut. Luonnon ihmeellinen ilmanraikastus on todella tehokas.

Villen Otsonoinnin käyttämät laitteet simuloivat samaa tapaa kuin salamoilla on tuottaa otsonia. Laitteen sisällä on hyvin korkea jännite >20 000 volttia. Jännite saa sähkön purkautumaan koronapurkausmenetelmän mukaisesti ja syntyy satoja pieniä kestosalamoita. Kun niiden päälle puhalletaan ilmaa, ilman happi hajoitetaan ihan samalla tavalla kuin salamat tekevät sen luonnossa. Syntyy otsonia, jota suuttimen avulla ohjataan otsonoitavaan kohteeseen.

Otsoni on painavampaa kuin ilma ja siksi Villen Otsonointi usein käyttää erilaisia tuulettimia, jotta otsoni saadaan liikkeelle. Tarkoitus olisi pommittaa kohdetta mahdollisimman tehokkaasti otsonimolekyyleillä kunnes kaikki otsonille herkät aineet on tuhottu.

Esimerkiksi bakteerin tuhoaminen tapahtuu seuraavasti. Bakteerien seinämät koostuvat ns. lipidikalvoista, jotka pitävät bakteerin kasassa, ovat ikäänkuin kuorena bakteerille. Kun otsonimolekyyli osuu tähän kalvoon, se reagoi siihen ja polttaa pienen reiän. Reikiä syntyy paljon ja bakteeri käytännössä kuivuu kokoon ja kuolee minuuteissa. Samoin käy viruksille ja homeen itiöille, kun pitoisuus kasvaa yli 4 osaa miljoonasta. Tähän Villen Otsonoinnin laitteet kykenevät ja siksi menetelmä on niin tehokas desinfiointiin. Heikommat laitteet eivät pääse kunnon pitoisuuksiin ja tappavat vain osan näistä mikrobeista. Hajut ehkä poistuvat mutta uusi sukupolvi homeen itiöitä odottaa vuoroaan. Me haluamme tuhota nekin.

Otsoni on turvallinen ja luonnollinen aine, koska käsittelyn jälkeen ei jää mitään kemikaaleja. Tämä on meille tärkeää ja siksi Villen Otsonointi ei käytä mitään kemikaaleja. Ainoastaan otsoni riittää. Käsittelyn ja tuuletuksen (tai pienen odotusajan) jälkeen jää ainoastaan normaalia happea, koska kaikki jäännösotsoni palaa O3-olomuodosta O2-olomuotoon.

Otsoni toimii erittäin hyvin mutta siinä on muutama haittapuoli, joista on hyvä tietää:
- Otsoni haisee epämiellyttävälle kun se on aktiivinen (haju poistuu kokonaan käsittelyn jälkeen). Otsoniöljyllä on voimakas otsonin tuoksu ennen kuin se on imeytynyt. Otsoniöljy ei siis ole mikään tuoksuöljy, se on hinta jota maksetaan sen tehosta. Imeytymisen ja toimimisen jälkeen hajua ei kuitenkaan jää.
- Otsonia ei tulisi hengittää (max 10-15min), koska se ärsyttää hengitysteitä. Pysyvää vahinkoa ei kuitenkaan tule. Silloin on paras poistua paikalta ja hetken päästä ongelmaa ei enää ole. Villen Otsonointi käyttää joka tapauksessa hengityssuojaimia kaiken varalta eikä hyväksy lemmikkejä tai kotieläimiä tilassa otsonoinnin aikana. Akvaariokalat saavat olla tilassa, sillä otsoni ei haittaa vettä vaan itse asiassa on hyväksi sille.
- Otsoni ei pysty tunkeutumaan syvälle kiinteään aineeseen. Vuosikymmenien tupakointi voi saada aikaiseksi johonkin kohtaan paksun kerroksen keltaista rasvaista nikotiinitahnaa. Otsoni pureutuu todella hyvin päällimmäisiin kerroksiin ja hoitaa sillä useimman tupakointikohteen. Kerran otsonointikohteena oli japanilaisessa tupakkabaarissa pitkään ollut pelikone. Se oli melkein kyllästetty nikotiinilla ja haisi melko pahalle. Tästä kohteesta saatiin asiakkaalta arvosana "kohtalainen tulos", vaikka aina pyritään erinomaiseen tulokseen, johon myös yleensä päästään. Normaalit tupakointikohteet eivät yleensä tuota ongelmia. Itse asiassa ei taida edes olla olemassa muita tehokkaita keinoja tähän riesaan.

Tärkeintä kuitenkin on, että otsonointi ei jätä pysyviä jälkiä, vain raikkaan tilan. Se on luonnollinen tehokas menetelmä. Ja tärkeintä - Hävittää kohteesi ongelman!

Paina sivun vasemmasta laidasta "Ota yhteyttä" niin saat tietää mitä Villen Otsonointi ehdottaa kohteeseesi!